The Shipping Man

Pay less for your ships, pay less to operate them or pay less for your capital, In a comodety business like shipping, the only thing that realy matters is price

 

את שם הספר The shipping man אני מכיר מספר שנים, זהו ספר מומלץ אשר מסתובב מסתובב בחוגי השקעות ערך, השנה התחלתי לגלות עניין באחד הסגמנטים של תעשיית הספנות, במקביל משקיע שאני מעריך קרא את הספר והמליץ עליו, מעבר לכך הוא עצמו קיבל את ההמלצה לספר מאדם בעל ניסיון בתעשיית הספנות אשר אישש כי הכתוב בספר מתאר לא רע את המציאות.

הספר הוא ספר מימון במהותו, הוא כתוב בצורת רומן, קצת מזכיר את המטרה הפופולארי, המחבר הוא "איש ספנות", אשר להבנתי עובד בצד הפיננסי של התעשייה, המחבר משתמש בעלילה ככלי על מנת להדגים היבטים שונים בעולם הספנות, לרבות מימון, צורות חוב בכירות ונחותות, דרכים שונות להערכת שווי, לוגיסטיקה, התנהגות שווקים, מנהג סוחרים בענף ועוד מגוון רחב של נושאים אשר קשורים לעולם זה.

העלילה מתחילה ברוברט פיירצ'יילד, מנהל קרן גידור ניו יורקי אשר מגלה עניין בעולם הספנות, חניכתו של פייר'ציילד כ-"איש ספנות" והמפגש עם הדמויות בתעשייה ישנה את יעודו המקצועי וגורלו.

התקופה היא השנים שלאחר המשבר הפיננסי של 2008-2009, מדד ה-BDI אשר מודד עלות הובלה באוניית צובר ירד ב~97%, אוניות נמכרות במחירי ריצפה והלוואות אשר ניתנו לבעלי האוניות על מנת לממן את הרכישות נמצאות "מתחת למים", פייר'ציילד סבור שיש כאן הזדמנות ונוסע לנמל המבורג, מרכז חשוב של תעשיית הספנות העולמית גם תפעולית וגם פיננסית.

בהמבורג פיירצ'יילד נפגש עם בנקאי גרמני אשר מתמחה במימון של שחקני התעשייה, פיירצ'יילד מבין שההלוואות בספרים שוות פחות מהבטוחה, הוא מעוניין לרכוש הלוואות כאלה ב-50 סנט על הדולר ובהמשך לחלט את הבטוחות וכך לרכוש אוניות בזול.

אתה טועה לחלוטין מסביר לו הבנקאי, השווי של הבטוחות לא נמוך מערכו בספרים, אין הפרה של ההתניות הפיננסיות להלוואות, פייר'ציילד מבקש שיסבירו לו כיצד זה ייתכן, הרי יש מידע פומבי לגבי העסקאות האחרונות למכירת אוניות, הבנקאי מסביר לו כי אמנם נעשות עסקאות בשוק במחירים מאוד נמוכים, אבל מידע זה לא משקף שווי אמיתי של אוניה, אונייה צעירה יחסית שווה את סך התזרימים שתייצר עד סוף חייה, הבנקאי לוקח ממוצע של 10 שנים אחרונות לתעריף ההשכרה היומי וממוצע של 10 שנים לעלויות התפעול ומשליך קדימה, בשיטת חישוב זו האוניות שוות יותר, כרגע התעריפים נמוכים, זה יכול להשתנות מהר מאוד, בוודאי לשחקן שחשוף לשוק הספוט (השוק למסירה מיידית).

זו ההשקפה החשבונאית מסביר לו הבנקאי, הרבה יותר לעומק פיירצ'יילד צריך להבין שספנות זו תעשייה אשר בנויה על מערכות יחסים ארוכות ארוכות מאוד, כמה ארוכות? לעיתים מדובר במערכות יחסים אשר נרקמו לפני מספר דורות, המוסדות הפיננסיים אשר פועלים בענף עושים זאת מאות שנים, חלק ממשפחות בעלי ציי האוניות עוסקות בכך כבר כמה דורות, תעשיית הספנות משולה לכפר, כולם מכירים את כולם וכולם יודעים הכל על כולם, אם אתה חושב שמישהו ימכור לך חוב ב-50 סנט על הדולר על מנת שתוכל להשתלט על אוניות בזול זה לעולם לא יקרה, אף אחד לא ימכור לך חוב, מי שיעשה את זה לא יוכל להמשיך לעבוד מול שחקנים אחרים בתעשייה.

 

"Tell your wife that you are in the shipping business now", Spyrolaki said. “If you want your ship and your crew to work every day then you must work every day too.”

בהמשך פיירצ'יילד בונה קשר עם איש עסקים יווני אשר פועל בענף, היווני מוכר לו אונית צובר ישנה מאוד אשר נמצאת בבעלותו, השיח על רכישת האוניה כולל גם דיון מעניין בנושא ה-Unit Economics בענף, היווני מוכר לפיירצ'יילד אוניה במחיר 4 מיליון דולר, האוניה תכניס 14,000$ ליום ע"ב תעריף הספוט העדכני, עלויות התפעול של פיירצ'יילד יעמדו על 4,000$ ליום ועל כן האוניה תייצר תזרים או EBITDA של 10,000$ ליום, המשמעות היא EBITDA של 3.65 מיליון דולר עם השקעה בגובה 4 מיליון דולר, "כל עוד השוק יישאר בתעריף הנוכחי ותשיג תפוסת שוכרים בהיקף 100% מהזמן", פיירצ'יילד מתקשה להאמין שניתן לרכוש נכס פיננסי במכפיל 1 כמעט, אבל היווני ממתיק את העיסקה, הוא כבר מצא לו שוכר ראשון לאוניה למסע הבכורה שלה תחת הבעלות של פיירצ'יילד.

כמובן שהמציאות לא פשוטה כל כך, פיירצ'יילד הוא טירון בענף ונאלץ לשלם דמי לימוד יקרים בדמות מימון הוצאות מרובות בנמלים על מנת להכין את האוניה להפלגה, הוא מתמודד עם סוגיות בנושאי צוות, לוגיסטיקה, רגולציה ועוד, הכל שופך אור על אתגרי היום יום התפעולי בעולם הספנות.

המוכר היווני הדגיש בפני פיירצ'יילד את חשיבות החשיפה לשוק הספוט, זו נקודה שעולה בספר מספר פעמים ע"י מספר דמויות חשובות, "איש ספנות" מנוסה מגיע בסופו של דבר למסקנה כי הוא אינו יכול להרשות לעצמו לא להיות חשוף לשוק הספוט.

בהמשך פיירצ'יילד נתקל בדוגמה לאפסייד אשר חשיפה לשוק הספוט מייצר, בצורת כבדה במזרח אירופה הובילה את פוטין להוציא הוראה אשר מונעת יצוא גרעיני חיטה מרוסיה לעולם (הספר כאמור נכתב בתחילת העשור הקודם), "אנשי ספנות" מסבירים לפיירצ'יילד שאלה חדשות טובות עבורו, גרעיני חיטה חייבים להגיע ליעדם על מנת שאנשים לא ירעבו, הם פשוט יגיעו מיעדים רחוקים יותר והאונייה שלו ממוקמת בנמל בה ביכולתה לקבל צ'רטר להובלה זו, פיירצ'יילד מוצא שוכר אשר משלם לו 60,000$ ליום למשך חודשיים, בזכות החשיפה לשוק הספוט האוניה שרכש עבור 4 מיליון דולר תרוויח אביטדה של מעל ל-3 מיליון דולר בחודשיים.

מעשיו של פיירצ'יילד מעלים אותו על הרדאר של קוקו יעקובסון, איל ספנות נורווגי אשר מחזיק בצי מיכליות להובלת נפט, יעקובסון הוא מעין דמות גדולה מהחיים של יזם בענף, אדם אשר בנה את עצמו במו ידיו, אדם אשר יודע להתנהל בעודו חשוף לסיכון פיננסי ניכר כל העת.

יעקובסון נתקבל בבעיה רגולטורית אשר מחייבת אותו לגייס חוב נחות לחיזוק המאזן, הוא שוכר את פיירצ'יילד על מנת שייצג אותו ברודשואו לגיוס "אג"ח זבל" בוולסטריט, שוק הספוט למיכליות נפט נמצא בשפל, יעקובסון שורף מזומנים ושווי אוניות בעסקאות אשר בוצעו בשוק לאחרונה גם הוא בשפל, יעקבוסון נדרש לגייס 200 מיליון דולר, וולסטריט מריחה את החולשה ומתעקשת לכפות על יעקובסון עיסקה גרועה, בהתאם לתנאי העיסקה יעקובסון יגייס 300 מיליון בריבית של 20%, ה-100 מיליון העודפים ישארו במאזן החברה והשימוש בהם יותר אך ורק לתשלום הקופונים הראשונים של סידרת האג"ח.

פיירצ'יילד מעוניין לסרב לעיסקה, היא נראית לו לא סבירה, הוא גם מבין שבנקאי ההשקעות מתכוונים למכור את האג"ח בהמשך לקונים פחות מיודעים וכפיית גיוס 100 המיליון הנוספים, אשר מיועדים לתשלום הקופונים הראשונים, היא ניסיון לשים "ליפסטיק על חזיר". יעקובסון דווקא מבקש ממנו להתקדם עם העיסקה, עם זאת הוא מתעקש על תנאי אחד בלבד מול בנקאי ההשקעות: הקובננט של האג"ח יתיר לו לרכוש אגרות חוב קונצרניות באמצעות ה-100 מיליון העודפים, בנקאי ההשקעות רואים כבר צ'ק שמן באופק ומסכימים.

כעבור זמן מה שוק הספוט למיכליות לא התאושש והחברה של יעקובסון נתקלה בקושי נוסף, אג"ח הזבל שהנפיקו צלל ל-50 סנט על הדולר, יעקובסון ממהר לנצל את המנדט שקיבל מהמלווים לרכוש אג"ח קונצרניות וכמובן רוכש את האג"ח של החברה שלו במחירי ריצפה.

לאחר פרק זמן נוסף מתחולל ארוע גיאופוליטי משמעותי, המצרים סגרו את תעלת סואץ במפתיע למשך חודש על מנת לבצע עבודות תחזוקה, מחיר הספוט למיכליות נפט טס מ-5,000$ ליום ל-150,000$ ליום, החברה של יעקובסון הופכת בעצם למדפסת לייצור מזומנים.

לסיכום "The shipping man" הוא ספר מצוין אם ניגשים אליו כאל ספר מימון ומקור מידע עשיר על תעשיית הספנות, יש הרבה מה ללמוד מהספר והמידע מונגש בצורה יעילה ונוחה, בקיצור קריאה מומלצת.

 

כל הציטוטים בפוסט מהספר "The shipping man".
מדיניות תגובות: אני מתעקש להקפיד בבלוג על תרבות דיון מכבדת ובוגרת, תגובות תוקפניות, מתלהמות וכן הצעות שיווקיות מכל סוג שהוא לא יאושרו.

 

סגור לתגובות.